După vara secetoasă, în care Dunărea a început să înregistreze cote negative, apropiate de minusurile istorice din 2003, şi sezonul de toamnă şi iarnă continuă în aceeaşi manieră. În dreptul portului Giurgiu, debitul fluviului este de trei ori mai mic decât ar fi normal.
Semnalul de alarmă a fost dat în luna septembrie a acestui an, când, timp de mai multe săptămâni la rând, au fost înregistrate, în dreptul Giurgiului, cote negative ale valorilor apelor Dunării.
Deşi pe viitura de toamnă trebuiau înregistrate cote maxime, acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru prima dată în istorie, cotele înregistrate în această perioadă au fost pe minus.
„În niciun an nu s-a mai întâmplat aşa ceva ca, pe aşteptata viitură de toamnă, să avem înregistrate niveluri negative şi chiar de scădere în continuare a nivelului Dunării, în dreptul judeţului Giurgiu”, a declarat pentru Adevărul Marin Petruş, şeful Staţiei Hidrologice Giurgiu.
Afluenţii fluviului nu mai au forţă
Conform declaraţiilor lui Marin Petruş, nivelul extrem de scăzut al fluviului se datorează, în primul rând, aportului scăzut de apă al afluenţilor Dunării superioare.
„Dacă la nivelul Giurgiului vorbim doar de probleme în ceea ce priveşte transportul pe apă al mărfurilor, la nivelul altor localităţi acest nivel extrem de scăzut pune în pericol apa potabilă pentru populaţie. Aici menţionez Turnu Măgurele sau Alexandria. Din fericire, sezonul irigaţiilor s-a încheiat, astfel că nu mai este nevoie de apă care să fie pompată din fluviu”, mai precizează Marin Petruş.
Mai multe barje, blocate pe Dunăre
O altă problemă pe care o ridică nivelul scăzut al Dunării este legată de sistemele de răcire ale centralelor termoelectrice. Din fericire, pentru Giurgiu nu se pune problema, deoarece noile modernizări ale SCUT au redus pierderile, iar necesarul de apă pentru răcirea instalaţiilor se a