MAE a salutat, miercuri, decizia de lansare a negocierilor Uniunii Europene cu Republica Moldova şi Georgia privind instituirea unor Zone Aprofundate şi Cuprinzătoare de Comerţ Liber, precizând că aşteaptă cu interes iniţierea discuţiilor cât mai curând posibil, potrivit Mediafax.
În opinia MAE, "decizia constituie expresia recunoaşterii, la nivelul UE, a progreselor înregistrate de cele două state în aplicarea reformelor necesare pentru îndeplinirea setului important de recomandări-cheie ale Comisiei Europene, care permit, astfel, trecerea la o etapă superioară în procesul unei integrări economice graduale în piaţa comună a Uniunii Europene".
România, în calitatea sa de stat membru UE, dar şi în plan bilateral, a sprijinit în mod consecvent progresul statelor din vecinătatea sa imediată, reaminteşte MAE, adăugând că Bucureştiul a susţinut totodată în mod constant lansarea negocierilor privind instituirea acestor Zone Aprofundate şi Cuprinzătoare de Comerţ Liber cu Republica Moldova şi Georgia.
Zonele Aprofundate şi Cuprinzătoare de Comerţ Liber sunt parte integrantă a Acordurilor de Asociere pe care UE le are în vedere cu statele vecine din cadrul Parteneriatului Estic şi constituie un pilon important în procesul de apropiere a acestora de valorile şi standardele UE, reaminteşte MAE. Potrivit sursei citate, crearea Zonelor de Comerţ Liber UE cu Republica Moldova şi Georgia va contribui semnificativ la amplificarea şi diversificarea capacităţii de export a celor două state, precum şi la deschiderea accesului lor pe piaţa unică europeană.
Uniunea Europeană a decis, luni, să lanseze negocierile cu R.Moldova şi Georgia în scopul semnării acordurilor de liber schimb, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Negocierile vor acoperi o gamă largă de probleme comerciale şi economice pentru aprofundarea cooperării economice cu Uniune