* Motive de îngrijorare: nivelul alocărilor bugetare şi supraocuparea din sectorul public
* Aspecte pozitive: consolidarea fiscală şi competitivitatea economiei
Sistemul nostru bancar este bine capitalizat, cu o capitalizare medie de peste 14%, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, marţi, cu ocazia unei întâlniri la Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.
Aceasta este superioară valorii cerute băncilor din zona euro, de 9%.
Lucian Croitoru a făcut tabloul economiei noastre: "Datoria publică a ţării noastre reprezintă aproximativ 32% din Produsul Intern Brut (PIB) şi este stabilă. Deficitul bugetar este prognozat la 1,9% din PIB, iar deficitul de cont curent la 4% din PIB. Gradul de îndatorare al gospodăriilor şi cel al sectorului de afaceri au valori apropiate, de aproximativ 20% fiecare. Rata de schimb este stabilă, având o flotare dirijată, iar rezerva valutară poate acoperi importuri pentru cel puţin opt luni". Potrivit consilierului guvernatorului BNR, acest tablou arată că economia ţării noastre are fundamente bune.
Domnia sa a adăugat că există şi o serie de provocări şi motive de îngrijorare, precum nivelul alocărilor bugetare, despre care a precizat, totuşi, că este în curs de rezolvare, şi supraocuparea din sectorul public: "Pentru ca sectorul public să funcţioneze corespunzător, este nevoie de un salariu adecvat. În prezent, acest salariu nu este adecvat, pentru că există prea mulţi oameni care trebuie plătiţi".
Creşterea economică a ţării noastre depinde mult de intrări de capitaluri, care vor încetini, în opinia oficialului BNR. Totodată, domnia sa se aşteaptă şi la o încetinire a exporturilor, pe fundalul restrângerii cererii.
Domnia sa a mai declarat că eventuale repatrieri ale băncilor cu capital străin către băncile mamă nu se pot face peste noapte, ceea ce înseamnă că nu