Unul dintre cele mai interesante muzee de artă religioasă va funcţiona în demisolul catedralei ortodoxe.
Clujenii pot vizita primul muzeu al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Galeriile expoziţionale însumează peste 1.000 de metri pătraţi şi adăpostesc peste 1.000 de exponate, din care aproximativ 500 sunt icoane. Muzeul se află la subsolul Catedralei Mitropolitane, iar pregătirea spaţiului expoziţional a durat aproape 10 ani.
Piese importante
Muzeul prezintă publicului piese de mare valoare istorică şi religioasă, menite să ilustreze temeliile bisericii neunite în Transilvania şi personalităţile de renume care şi-au închinat întreaga viaţă altarului şi creştinilor. Vechea Mitropolie ortodoxă a Clujului, care îşi avea sediul în localitatea Feleac, a fost întemeiată şi a funcţionat, în primele sale decenii, sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei de la Suceava. La intrarea în prima sală a muzeului poate fi admirat bustul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, realizat de sculptorul clujean Vasile Rus-Batin. În vecinătatea acestei prime săli a muzeului, dominate de chipul marelui domnitor al Moldovei, se află necropola Catedralei, în care sunt înmormântaţi înalţii ierarhi ai Episcopiei, Arhiepiscopiei şi apoi Mitropoliei clujene Nicolae Ivan (1855-1936), Teofil Herineanu (1909-1992) şi Bartolomeu Anania (1921-2011). "Muzeul este o realizare impresionantă, mai ales că azi se împlinesc 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Ideea i-a aparţinut Mitropolitului Bartolomeu. Din păcate Înaltpreasfinţia Sa nu se mai află printre noi, dar cu siguranţă este undeva aproape", a afirmat academicianul Marius Porumb.
Icoane din secolele XVI-XVII
În muzeu pot fi admirate peste 500 de icoane pe lemn şi sticlă, unele de foarte mare valoare din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, printre care şi "icoana