Banca Naţională va avea în curând un arsenal mai puternic de instrumente prin care să poată interveni foarte rapid dacă o bancă se confruntă cu dificultăţi, odată ce Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă care clarifică şi întăreşte puterile băncii centrale.
Denumirea băncii-punte care ar putea fi înfiinţată prin decizia BNR pentru preluarea unei bănci private intrate în dificultate va fi formată din numele băncii al cărei bilanţ este transferat urmat de iniţialele "BP", potrivit proiectului de act normativ.
Noua instituţie se va constitui ca societate pe acţiuni având ca acţionar unic Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi poate avea un capital social pornind de la echivalentul în lei a numai un milion de euro. De asemenea, sediul social va fi la aceeaşi adresă cu cea a instituţiei de credit care practic dispare de pe piaţă, pierzându-şi licenţa după transferul bilanţului.
Conducătorii băncii-punte vor fi stabiliţi de către BNR.
Reglementarea instituţiei băncii-punte face parte dintr-un pachet de măsuri de stabilizare la care BNR va putea recurge pentru a apăra stabilitatea sistemului financiar. Printre acestea se numără transferul total sau parţial de credite şi depozite de la o bancă afectată de dificultăţi către una sau mai multe bănci solide, precum şi implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor ca administrator delegat sau chiar ca acţionar al unei bănci la care BNR a decis suspendarea dreptului de vot al acţionarului care deţine controlul considerând că acesta periclitează stabilitatea instituţiei.
Banca-punte va avea un consiliu de supraveghere format din cel puţin trei membri avizaţi de BNR, responsabilităţile fiind asigurate generic de către Fondul de Garantare. Tot în sarcina Fondului cade asigurarea fondurilor proprii şi a finanţării instituţiei nou-înfiinţate.
BNR devine atotputernică