Depozitele care nu depăşesc plafonul de 100.000 de euro se recuperează în cel mult 20 de zile din momentul în care Banca Naţională a României (BNR) declară intrarea în insolvenţă a băncii la care au fost deschise.
Deponenţii se vor prezenta cu buletinul la sediul unei bănci mandatate pentru efectuarea plăţilor, centru care va fi anunţat de banca în dificultate, a arătat Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Depozitelor (FNGD), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor.
În România, nivelul de garantare este de 1,55% din totalul depozitelor eligibile (în plafonul de 100.000 de euro), în linie cu nivelul ţintit de Uniunea Europeană. FNGD dispune, în prezent, de circa 2,3 miliarde de euro, fonduri atrase din cotizaţia de 0,3% din soldul depozitelor pe care fiecare dintre cele 33 de bănci contribuabile o achită la sfârşitul fiecărui an. Circa 40% din suma de care dispune FNGD reprezintă efectul administrării de către Fondul de Garantare.
În situaţia în care una dintre cele 33 de bănci se declară în insolvenţă şi suma depozitelor garantate depăşeşte fondurile de care dispune FNGD, instituţia se va finanţa prin contractarea unor împrumuturi, emiterea de titluri pe piaţa de capital sau solicitarea unui împrumut de la Ministerul Finanţelor Publice.
"Cam 98% dintre depozitele din România se încadrează în plafonul de 100.000 de euro, garantat de Fond", a precizat Eugen Dijmărescu.
În prezent, valoarea totală a depozitelor din România este de circa 275 de miliarde de lei. FNGD acoperă însă doar depozitele persoanelor fizice şi juridice, ale IMM-uri şi ale altor asociaţii. Depozitele autorităţilor publice sau ale marilor corporaţii nu sunt eligibile.
Valoarea totală a depozitelor este de 138,3 miliarde lei, dintre care 104 miliarde reprezintă suma depozitelor populaţiei