Întâlnirea dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a netezit calea summitului UE de joi şi vineri, considerat de pieţe crucial pentru viitorul euro, ar fi putut lua amploarea unei confruntări între titani. Deşi a încurajat pieţele, dând investitorilor speranţe că liderii europeni pot conveni asupra unei soluţii de durată pentru scoaterea Europei din criză, rezultatul reuniunii celor doi oficiali a fost rapid criticat, mai ales pentru faptul că trece cu vederea una dintre principalele probleme, stimularea economiei zonei euro.
Germania este adepta unei Europe federale, centralizate, iar Franţa militează de mult timp pentru o uniune europeană bazată pe înţelegeri interguvernamentale. Rezultatul reuniunii dintre cei doi oficiali a fost că Sarkozy a acceptat pur şi simplu condiţiile cerute de Merkel, care vor fi propuse liderilor UE, scrie publicaţia britanică The Gurdian.
Astfel, Germania şi Franţa vor sugera ca la summitul UE să înceapă procedura de amendare a tratatului UE pentru a introduce reguli fiscale mai stricte, limite privind datoriile, a căror nerespectare va fi sancţionată automat. Va exista o "regulă de aur" privind echilibrarea bugetelor, iar Curtea Europeană de Justiţie va verifica respectarea acestei reguli. Singura concesiune serioasă câştigată de Sarkozy este că CEJ nu va putea respinge bugetele statelor, ceva ce ar fi umilitor pentru Franţa.
Criticii nu au întârziat să lovească
Planul germano-francez are însă defecte. El previne mai degrabă apariţia unor noi crize, dar nu aduce soluţii pentru cea prin care trece în prezent Europa. De asemenea, nu există garanţii că planul va fi respectat de toate statele europene şi trece cu vederea una dintre cele mai grave probleme, lipsa de creştere economică.
De asemenea, criticii consideră că acordul Merkel- Sarkozy aduce puţ