Pentru a-şi acoperi necesarul de oameni calificaţi, belgienii se îndreaptă în special spre români, francezi, polonezi şi marocani.
1 ianuarie 2012 i-ar putea scãpa de permisele de muncã pe lucrătorii din România şi Bulgaria care vor să muncească în Belgia. Acest lucru va fi posibil deoarece flamanzii, ultimii care se opuneau deschiderii pieţei muncii pentru români şi bulgari, şi-au schimbat opinia, astfel încât ar putea urma decizia oficială de ridicare a restricţiilor.
Potrivit cotidianului Sega, decizia urmează să fie adoptată oficial în această săptămână de o „comisie mixtă" reprezentând flamanzii, valonii şi regiunea Bruxelles.
De altfel studiile aratã cã personalul calificat din România este din ce în ce mai căutat în Belgia, în condiţiile în care 20 la sută din firmele belgiene angajează profesionişti din străinătate.
Publicaţia belgianã “Express” citeazã o anchetã recentã a Manpower care aratã cã românii sunt preferaţi polonezilor, fiindcă sunt bine pregătiţi şi au avantajul limbii asemănătoare celei franceze. Aceeaşi anchetã aratã cã cei mai căutaţi sunt tehnicienii calificaţi şi cu experienţă.
În prezent zece dintre cele 26 de state membre UE aplicã restricţii cetãţenilor români pe piaţa muncii. Potrivit legislatiei comunitare, este posibila restrictionarea liberei circulatii pe piata muncii pentru cetatenii din statele nou-intrate in UE. Restrictiile pot fi aplicate pentru o perioada de maximum 7 ani, astfel ca, in cazul Romaniei si Bulgariei, limitarile impuse pe piata muncii mai pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014.
Tarile UE care aplica in continuare restrictii romanilor pe piata muncii, la cinci ani de la aderarea la Uniune sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.
Spania, care alaturi