Potrivit motivării Curţii de Apel Cluj în ceea ce priveşte prelungirea mandatului de arestare preventivă a lui Sorin Apostu, decizia a fost luată întrucât trebuie efectuate „o serie de alte acte de urmărire penală".
În motivare se arată că, prin ordonanţa din data de 30 noiembrie, s-a dispus schimbarea încadrării juridice pentru majoritatea faptelor penale şi extinderea pentru alte fapte noi, în ceea ce priveşte inculpaţii Sorin Apostu şi Călin Stoia şi învinuiţii Aspazia Droniuc şi Monica Apostu.
Potrivit motivării, „probatoriul existent a relevat existenţa mai multor acte materiale decât s-a cunoscut la momentul arestării. Pentru infracţiunile de spălare de bani, procurorul a făcut o schimbare de încadrare juridică în ceea ce priveşte darea de mită, respectiv luare de mită şi a mai reţinut şi o infracţiune de trafic de influenţă în sarcina inculpatului Apostu Sorin".
Procurorii DNA au arătat că, după declanşarea cercetărilor, „s-a constatat că tranşele în care au fost remise sumele de bani aferente folosului necuvenit obţinut de inculpatul Apostu Sorin prin intermediul Cabinetului de avocatură al soţiei sale, învinuita Apostu Monica, sunt mai mari numeric, reţinându-se, finalmente, remiterea banilor în 21 de tranşe constituind tot atâtea acte materiale ale aceleiaşi infracţiuni de corupţie, pentru încheierea contractelor de asigurare cu RATUC Cluj din anii 2009, 2010 şi 2011". De altfel, şeful RATUC, Liviu Neag, a recunoscut în faţa anchetatorilor că a fost sunat de către Sorin Apostu, acesta punându-l îm legătură cu Aspazia Droniuc pentru mijlocirea încheierii contractului de asigurare a parcului auto RATUC şi pentru anul 2012. Droniuc, cea care l-a denunţat pe Apostu, a încheiat contractele de asigurări pentru parcul auto şi pe anii 2009, 2010 şi 2011.
Din declaraţia Aspaziei Droniuc, reiese că, pentru ajutorul dat, Apostu i-ar f