Criza datoriilor suverane a dezvăluit faptul că zona euro este în fază finală și nu mai poate fi salvată ca o singură entitate, conform lui David Murrin, director de investiții la Emergent Asset Management.
„Europa se află în faza terminală a vieții sale. Îmi este peste putință să văd această aglomerare devenind un exemplu de succes de transformare a unor entități mici în entități mai mari fără creștere economică. Vor avea loc fracturi. Este imposibil ca Europa să rămână unită”, a declarat Murrin, citat de CNBC.
Citeşte şi:
Supradoza de austeritate trimite Grecia în al patrulea an de criză
Liderii europeni dezbat crearea a două fonduri de salvare financiară separate
Acesta a adăugat că gestionarea crizei de către liderii europeni a devenit disperată.
„Este fascinant să-i urmărești pe politicienii europeni care încearcă, disperați, să țină în viață un sistem falit din punct de vedere financiar și din punct de vedere al mecanismelor care încurajează economiile progresive. Acum că au ajuns să facă aranjamente, fiecare cu fiecare, disperarea lor este extrem de evidentă”, a declarat acesta.
Cu toate acestea, Murrin a declarat că Germania, aflată, în acest moment, într-o incredibilă poziție de putere, nu va lăsa nimic să afecteze standardul de viață al cetățenilor săi, lucru care sugerează că faza finală a uniunii monetare a început deja.
Criza îi face pe investitori să iubească și mai mult aurul
„Ne aflăm în faza finală. Opinia generală față de aceste întâlniri politice frecvente care nu produc absolut nimic este că nu mai există nicio substanță în spatele propunerilor făcute de liderii europeni”, a remarcat Murrin.
Acesta a postulat că nicio sumă, oricât de mare, din partea Băncii Centrale Europene, nu va putea contrazice paradigma fundamentală conform căreia Europa nu poate să mai crească eco