Investitorii americani au investit 3,6 miliarde de dolari în fonduri tranzacționate la bursă (ETF) pe aur luna trecută, de patru ori suma investită în octombrie (813 de milioane de dolari) conform informațiilor publicate de firma de cercetare Birinyi Associates.
Această sumă investită reprezintă, totodată, dublul sumei plasate în a doua categorie ETF, obligațiunile de corporație cu grad superior de investiție, de 1,7 miliarde de dolari, arată CNBC.
Investitorii pariază pe o creștere a inflației provocată de reducerea dobânzilor cheie (măsură care provoacă devalorizarea monedei naționale) de către multe bănci centrale, și că Europa va încerca să se folosească de inflație pentru a-și soluționa criza datoriilor suverane.
Citeşte aici cum influenţează deciziile Băncii Centrale Europene evoluţia preţului aurului
„[aurul, n.r.] va deveni o opțiune foarte atractivă odată ce lumea își va da seama că, dacă Europa se poate salva, Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui, în mod direct sau indirect, să tipărească bani, repornind tranzacțiile pe inflație”, a declarat Michael Block din partea Phoenix Partners Group. „Personal, aș cumpăra aur în mod oportunist”, a adăugat acesta.
Dar aurul a devenit mai mult decăt o protecție contra inflației sau un adăpost conta vicisitudinilor pieții financiare mondiale. În prezent, aurul are propria-i clasă de active, clasă care a avut performanțe mult mai bune decât acțiunile în ultimii zece ani.
Fondul SPDR Gold Trust ETF, a cărui valoare pe piață s-a umflat la 73 de miliarde de dolari, reprezintă, în acest moment, al doilea ETF ca valoare, doar SPDR S&P 500 având o valoare a activelor mai mare, conform datelor Birinyi. Și, în timp ce SPDR Gold Trust a crescut cu mai mult de 20%, anul acesta, valoarea S&P 500 ETF s-a modificat foarte puțin. În ultimii zece ani, fondul de aur SPD