Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, este de părere că scumpirea gazelor naturale pentru companii cu 5% începând din 2012, din cauza creşterii preţului la gazele importate, nu ar trebui să ducă la scumpirea alimentelor. El crede că anul viitor preţurile la produsele alimentare vor fi "cam la acelaşi nivel ca acum".
"Această creştere nu ar trebui să se resimtă în preţul alimentelor. Eu nu cred că are de ce să se resimtă nici măcar în preţul îngrăşămintelor chimice. Nu. Nu cred că acest 5% se va resimţi", a declarat pentru gândul ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Ministrul Agriculturii spune că unele dintre îngrăşămintele produse în România au preţuri mai mari decât cele importate.
"Şi aşa îngrăşămintele de la noi se scumpesc dacă se supără unul sau altul. Vă spun eu, unele îngrăşăminte produse pe plan local sunt mai scumpe decât cele de import...dar nu vreau să mai comentez pe acest subiect", a adăugat Tabără.
Întrebat de ce crede că se întâmplă acest lucru, ministrul a declarat, zâmbind: "Probabil pentru că sunt mai puţine unităţi care produc îngrăşăminte, nu?", trimitere clară la o eventuală situaţie de monopol sau de oligopol.
De la 1 ianuarie 2012 companiile vor plăti cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza creşterii preţului gazelor importate, iar tarifele pentru populaţie vor rămâne nemodificate, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
De ce se scumpeşte mâncarea de sărbători în România
"Cred că anul viitor preţurile la produsele alimentare vor fi cam la acelaşi nivel ca acum. Se întâmplă ceea ce am spus în toamnă, respectiv aşezarea agriculturii, a producţiei agricole", a adăugat Tabără.
Întrebat de ce numai în România se scumpesc de sărbători alimentele, în timp ce în alte state se ieftinesc, ministrul a dat vina pe comercianţi. "Problema, în mod evident