Presiunea creşte în rândul liderilor zonei euro, care trebuie să găsească o soluţie credibilă pentru criza datoriilor suverane. Sursa: REUTERS
În urmă cu câteva zile Angela Merkel, cancelarul Germaniei şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, au convenit la Paris asupra faptului că tratatul european trebuie schimbat şi că este nevoie de o mai puternica integrare fiscală.
Statele trebuie pedepsite automat pentru depăşirea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. Mai multe detalii privind schimbările care îşi vor face loc în tratatul european vor putea aflate joi şi vineri, în cadrului summitului de la Bruxelles, la care participă liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană.
Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene, a ţinut astăzi un discurs în cadrul Parlamentului European, în care a vorbit despre o implicare mai puternică a BCE, dacă guvernele se vor îndrepta spre o uniune fiscală.
Financial Times scrie că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, s-a adresat naţiunii vorbind despre planul său de rezolvare a crizei zonei euro – împreună cu Angela Merkel acesta a convenit că este nevoie de o schimbare a tratatului European. Acesta a spus că este convins că BCE va reacţiona prompt când va vedea că riscul de deflaţie ameninţă Europa.
Banca Angliei a publicat astăzi raportul privind stabilitatea financiară pentru primele şase luni. Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, spune că criza zonei euro a intrat într-o spirală . În esenţă, Anglia este unul din principalii oponenţi la ideea de schimbare a tratatului Uniunii Europene.
Presa britanică de azi acordă spaţii largi poziţiei premierului David Cameron, care a spus că se va opune modificării Tratatului de la Lisabona dacă nu obţine garanţii suficiente pentru a proteja interesele ţării sale. "Nu voi semna un tratat ce nu conţine garanţii cum sun