Nu e un secret faptul ca ierburile si condimentele sunt folosite chiar si in tratarea unor boli severe, cum e Alzheimer-ul, desi deocamdata nu se vorbeste decat de pionierat. Medicina traditionala foloseste aceste ingrediente de sute de ani, dupa cum explica dr. says Bharat Aggarwal, de la Universitatea din Texas. Abia de curand s-a incercat utilizarea lor de catre medicina moderna.
Mai ales in India se pune foarte mare accent pe mirodenii, acestea nelipsind din mancare si fiind un veritabil scut in fata bolilor de inima sau cancerului. Atunci cand ele lipsesc din alimentatie, corpul este privat de elemente esentiale, care pot oferi si protectie in fata bolilor. Iata care sunt cele mai bune mirodenii, care nu ar trebui sa lipseasca din mancarea ta zilnica, potrivit Eating Well:
Salvia
Merge bine in combinatie cu patrunjelul, rozmarinul si cimbrul si este buna pentru memorie si tratarea gatului inflamat si dureros. Specialistii recomanda ceaiul din salvie si pentru durerile de stomac. Un studiu recent a aratat ca in mod clar salvia ajuta atunci cand o persoana are "rosu in gat", calmand foarte rapid durerea.
Planta previne si boala Alzheimer atunci cand este consumata in mod regulat, mentinand sanatatea celulelor, mai ales pe cele esentiale in procesul de memorare si invatare. In alt studiu in care au fost implicati studenti s-a constatat ca cei carora le erau administrate capsule cu exctract de salvie s-au descurcat mai bine la testele de memorie.
Rozmarinul
Se potriveste foarte bine la gust cu cartofii, citricele, mierea, usturoiul, ceapa si ardeiul iute, putand face foarte bine pereche cu acestea in mancare. Acesta imbunatateste puterea de concentrare si elimina mare parte din bacteriile ce pot fi intalnite in alimente.
Nu degeaba in Grecia antica inteleptii purtau ghirlande de rozmar