Mohamed el-Erian e CEO la PIMCO, unul dintre fondurile de investiţii imense (învîrte cam un trilion de dolari), critică direct sistemul capitalist aşa cum arată el azi. Şi nu se poate să nu-ţi dea de gîndit. Priviţi acest fragment de interviu, pentru că multe dintre contradicţiile zilei sînt puse pe masă într-un fel imposibil de conceput acum 3-4 ani:
Aşadar, omul spune că Occupy Wall Street şi toate celelalte mişcări sociale nu sînt mofturi, sînt indicatori puternici ai faptului că nu se mai poate, că trebuie schimbat ceva fundamental. Revoltele ne spun clar că principala problemă e distribuirea din ce în ce mai inegală a veniturilor. Că am pierdut, cum spune El-Arian în altă parte cele trei ancore mari: economic, financiar şi, mai nou, social.
Moderatorul îl întreabă firesc dacă asta înseamnă că îşi va modifica comportamentul de CEO. Nu, răspunde, sîntem parte din sistem şi acţionăm cum ne cere el. Dar dacă întrebaţi ce ar trebui să facem…
Mai spune El-Arian: Nici un sistem nu poate funcţiona cînd din ce în ce mai multă lume simte că acesta e injust. Şi asta e percepţia acum, că e injust. Sistemul a privatizat cîştiguri masive şi după 2008 a redistribuit public (nu ştiu cum să traduc “socialized”) pierderi masive.
Întrebarea cu schepsis e: ce faci cînd ei (reprezentanţii capitalului mare) vorbesc ca noi (cetăţeanul amărăştean cu munca drept singur motor de supravieţuire)? Ce înseamnă asta? De ce nu ne mai mint măcar (bine, el-Arian e o excepţie, nu toţi vorbesc aşa, dar e o excepţie solidă)? E adevărat, jocul e mai complicat: se aruncă totul pe politicieni, iar noi, cei din sistem, ne vedem de treabă? Răspunsul însă nu e aşa de simplu…
Să-mi trec întrebarea asta îngrijorătoare în spaţiu autohton. A trecut destul depuţin serios discutată afirmaţia lui Traian Băsescu dintr-o conferinţă The Economist:
Nu vreau să plătim factura