Parlamentul grec a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri un buget de austeritate drastic pentru 2012, care marchează hotărârea Atenei de a rămâne în zona euro, relatează AFP.
Este vorba de noi creşteri de impozite, reduceri ale salariilor funcţionarilor şi ale numărului de salariaţi din sectorul public. „Poziţia noastră în Europa nu este negociabilă", a precizat premierul Lucas Papademos, care se confruntă cu decizii dure pentru a evita falimentul, în timp ce zona euro se luptă pentru a-şi păstra integritatea.
Acest buget de austeritate merge în paralel cu un plan de renegociere şi de ştergere a unei părţi a datoriei publice şi cu un al doilea plan de ajutor lansat de ţările europene partenere.
În Irlanda, ministrul de Finanţe, Michael Noonan, a anunţat un plan de creşteri de taxe şi impozite pentru a aduna la buget 1,6 miliarde de euro. El a spus că vrea să reducă datoria guvernamentală de la 10,1% din PIB la 8,6% până anul viitor. Cota TVA a fost mărită cu două puncte procentuale, până la 23% , însă impozitul pe venit a rămas neschimbat. Ţigările se vor scumpi cu 25 de eurocenţi. Totuşi, muncitorii cu venituri mici vor avea de câştigat. Circa 300.000 de angajaţi irlandezi cu salarii de până la 10.000 de euro pe an vor plăti impozite mai mici.
În Spania, noul premier, Mariano Rajoy, ia în considerare planuri de susţinere a sectorului bancar naţional. Măsurile includ crearea unei bănci speciale, finanţată de stat, care să cumpere activele „toxice". Analiştii estimează că acest plan ar putea costa guvernul Spaniei peste 100 de miliarde de euro. „Curăţarea" băncilor de activele toxice reprezintă un element-cheie al programului de reformă economică pe care Rajoy îl va prezenta lui Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, şi lui Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, cu ocazia întâlnirii Partidului Po