După un an care a început bine pentru producţia de zahăr, seceta din ultima vreme a dat peste cap calculele, producţia realizată fiind sub aşteptări. Este şi cazul Fabricii de Zahăr din Luduş, producţia realizată fiind sub cea normală. Seceta s-a simţit în special în ce priveşte cantitatea recoltată, cu o pierdere care a afectat aproximativ 25 la sută din producţie. De asemenea, seceta a afectat şi producţia de zahăr, aceasta situându-se sub cota de zahăr alocată fabricii din Luduş.
Cota anuală de zahăr alb din sfecla de zahăr alocată României este de 104.688 tone, conform Regulamentului Uniunii Europene, iar societăţii comerciale Zaharul Ludus SA i-a fost aprobata o cotă de 31,9% din total, de 33.391 tone. “Anul 2011 a fost unul bun pentru noi, dar din păcate dijmuit de secetă. Din punct de vedere al producţiei am avut un an pozitiv, până în luna august, iar datorită secetei am pierdut cam 50-60 de mii de tone de sfeclă, undeva la 20-25 la sută din producţie a fost afectată din cauza secetei. Compensarea a fost făcută de calitatea deosebită a sfeclei rămasă în cultură, care ne-a permis să producem o cantitate de zahăr de 25 de mii de tone, dar din păcate nu am realizat cota, datorită acestei secete. Din punct de vedere financiar fabrica încheie anul 2011 cu profit, încă nu ştim exact cât, dar suntem pe profit. În ce priveşte legislaţia, problema zahărului în legislaţiua română nu are nicio lege, e doar legea europeană a zahărului”, a precizat Ioan Armemean, directorul Zahărul SA Luduş.
Speranţe pentru 2012
Speranţele se îndreaptă către anul viitor, atât în ce priveşte condiţiile meteorologice favorabile unei producţii bune, cât şi în ce priveşte suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr. „Pentru anul 2012, ne luptăm să creştem suprafaţa cultivată cu sfeclă, pentru a putea asigura cota de zahăr a fabricii, pe care în acest an, din cauza lipsei de