Intr-un context financiar sensibil si volatil, intr-o piata mondiala care incearca din rasputeri sa isi recapete suflul, agentiile de rating detin puterea de a domina si de a schimba reperele in cateva minute, printr-un singur anunt. Anul acesta, mai multe taieri de rating, in special ale Standard&Poors, au pus o lume intreaga pe jar.
Agentiile de rating au revenit in prim planul economiei mondiale, odata cu scandalul datoriei publice din SUA.
In luna august, agentia Standard&Poors a socat intreaga lume cand a redus ratingul de top AAA al Statelor Unite ale Americii, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii.
Decizia nu a trecut fara reactii. Administratia Obama a atacat credibilitatea S&P, dupa ce agentia a redus ratingul SUA, de la "AAA" la "AA", sustinand ca a gasit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".
Retrogradarea SUA de catre Standard&Poor’s (S&P) nu are niciun sens, a declarat investitorul american Warren Buffett, adaugand ca ar acorda SUA rating "AAAA", daca acesta ar exista.
Dincolo de toate declaratiile si speculatiile pe acest subiect, taierea ratingului SUA a avut efecte in pietele financiare.
Sedintele de tranzactionare din ziua urmatore retrogradarii SUA au adus o prabusire a tuturor preturilor. Indicii americani au pierdut 6,7%, in vreme ce pe bursa locala indicele BET suferea o corectie de 8,3%. Vezi aici mai multe detalii.
Ecourile retrogradarii SUA au continua sa se auda in presa internationala, Franta, Japonia si Marea Britanie fiind puse pe lista unor posibile tari al caror rating ar putea sa fie redus.
De asemenea, au aparut si primele zvonuri cu privire la fondurile de investitii si persoanele care au avut informatii privilegiate si au profitat de retrogradarea SUA. La trei saptamani de la evenimentul petrecut in SUA, Bursa din New York a ajuns sa piar