Senatul României a aprobat legea de ratificare a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România. După semnarea Declaraţiei de parteneriat strategic pentru secolul abia început, dosarul a trecut de la secretarul de stat Bogdan Aurescu, care a forjat juridic documentul, la secretarul de stat pentru afaceri strategice, Doru Costea – numit de curând ambasador la Beijing. Pentru Costea, America este The Strategic Partener. Altceva? Trei răspunsuri formale.
Interviu din ediţia nr. 25 a FP România, din 14 noiembrie la toate chioşcurile.
Cât de nou este noul parteneriat al României cu SUA?
Caracterul strategic al relaţiei bilaterale România-SUA a fost consacrat încă din 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Bill Clinton. În formula agreată la acea vreme, într-un schimb de scrisori dintre şefii diplomaţiilor română şi americană, parteneriatul 1997 a fost structurat pe patru componente distincte de cooperare: dialogul strategic şi militar; securitatea regională şi procesele de stabilizare în Europa de Sud-Est; provocările asimetrice şi riscurile neconvenţionale; cooperarea economică şi schimburile comerciale.
Având în vedere absenţa unui document bilateral, adoptat la cel mai înalt nivel, care să facă referire, în termeni expliciţi, la relaţia de Parteneriat Strategic dintre România şi SUA, partea română a avansat propunerea ca România şi Statele Unite să adopte o Declaraţie Comună privind Parteneriatul Strategic, care să marcheze etapa superioară atinsă de cele două state în cadrul cooperării bilaterale. Declaraţia Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI a fost adoptată la cel mai înalt nivel, la 13 septembrie 2011, cu prilejul vizitei la Washington a Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi reprezintă primul document politic bilate