O serie de default-uri controlate în rândul celor mai îndatorate ţări din zona euro va declanşa o recesiune adâncă şi prelungită în regiune, este unul dintre scenariile făcute de analiştii PricewaterhouseCoopers (PwC) privind viitorul uniunii monetare, scrie The Telegraph.
Regiunea ar intra într-o spirală deflaţionistă a datoriei, PIB-ul ar putea înregistra o scădere cumulată de 5%, iar restructurarea datoriei ar putea face să se evapore 800 de miliarde de euro din resursele sectorului privat din zona euro.
Acesta este unul dintre cele patru scenarii pe care PwC le dă drept posibile într-un raport numit "Care este viitorul zonei euro?".
PwC se opreşte la limită şi nu analizează posibilul impact al destrămării complete a uniunii monetare, concluzionând că acest lucru este improbabil.
Alte scenarii luate în considerare sunt expansiunea monetară şi ieşirea Greciei din zona euro, o situaţie pe care PwC o consideră foarte posibilă, dar şi formarea unei noi uniuni monetare, însă şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici.
Indiferent de ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, zona euro va fi de nerecunoscut până la sfârşitul anului viitor, iar o "ajustare dură necesară pentru a fi puse bazele unei noi realităţi fiscale" nu va putea fi evitată, menţionează PwC.
"Aşteptaţi-vă la surprize anul viitor. În prezent ne confruntăm cu incertitudini fără precedent în zona euro. Imaginea care se conturează pentru anul viitor este posibil să fie foarte diferită de cea pe care o cunoaştem acum, iar implicaţiile pentru mediul de afaceri din interiorul şi din afara zonei euro sunt foarte mari", spune Yael Selfin, unul dintre autorii analizei.
Studiul a concluzionat că o soluţionare a actualei faze a crizei este probabilă în primul trimestru al anului viitor, nu în ultimul rând datorită faptului că tranşe semnificati