Oraşul Durban din Africa de Sud găzduieşte, până vineri, sub egida ONU, o nouă Conferinţă Internaţională asupra Climatului. După o săptămână de negocieri purtate la nivel de experţi, conferinţa a intrat, de marţi, într-o fază ministerială.
Matei Vişniec:
În mod normal, această reuniune ar trebui considerată de mediile de informare drept evenimentul cel mai important în acest moment pe planetă, întrucât sunt analizate consecinţele încălzirii atmosferei. Viitorul copiilor care se nasc acum depinde de capacitatea liderilor politici de astăzi de a se mobiliza pentru a reduce poluarea şi a modifica raporturile societăţii industriale cu mediul înconjurător. Din păcate însă, oamenilor politici nu le pasă de această problemă. A spus-o la Durban doamna Corinne Lepage, fost ministru al mediului înconjurător, prezentă la Conferinţă cu o delegaţie a Parlamentului European. Expresia folosită de doamna Corinne Lepage, care este şi candidată la prezidenţialele de anul viitor din Franţa, a fost chiar mai plastică decât sună traducerea mea: “Dans le monde politique, tout le monde s’en fout complétement!”.
“Situaţia este catastrofală pe plan climateric, suntem în scenariul cel mai negru, cu consecinţe pe termen mediu extrem de neliniştitoare”. Lepage deplânge faptul că subiectul nu figurează în dezbaterea electorală din Franţa, deşi nici Europa nu pare preocupată de fenomenul încălzirii atmosferei (notele agenţiilor de rating şi criza din Zona Euro sunt de fapt subiectele dominante.
În principiu, cele 190 de ţări reunite la Durban, pe malul Oceanului Indian, ar trebui să ia decizii în prelungirea protocolului de la Kyoto pentru reducerea temperaturii de pe planetă cu cel puţin două grade în anii următori. Deşi toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva, comunitatea internaţională rămâne divizată când e vorba de trecut la fapte.
Dacă Uniunea Eur