Legea prin care cultele religioase ar fi preluat documente în natură de la Arhivele Naţionale nu corespunde Constituţiei, au decis judecătorii Curţii.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, ieri, Legea arhivelor, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii au decis că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut de Legea fundamentală.
Judecătorii au acceptat o contestaţie depusă de USL la Legea arhivelor, votată de Camera Deputaţilor în luna noiembrie a acestui an, la propunerea UDMR. Cel mai controversat articol a fost cel referitor la retrocedarea în natură a documentelor care au aparţinut, în trecut, cultelor religioase. Opoziţia consideră că legea nu defineşte clar caracterul abuziv al confiscării şi nici nu precizează cine ar trebui să-l stabilească, deşi modul în care au fost preluate este esenţial în procesul de retrocedare.
„Deşi prin art. 192, nou-introdus, se prevede ca arhivele să nu fie înapoiate solicitanţilor până nu vor fi microfilmate, microfilmele urmând să rămână la Arhivele Naţionale. Considerăm că microfilmele nu pot reprezenta o dovadă juridică. Originalul este exemplarul de autoritate, iar la Arhivele Naţionale n-ar trebui să rămână doar copii", se mai arată în documentul citat.
După decizia de ieri a Curţii Constituţionale, deputatul UDMR Marton Arpad, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, s-a arătat reţinut în ceea ce priveşte planurile sale de viitor. „Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale şi vom stabili ce vom face, să vedem ce vom putea corecta", a declarat Marton Arpad.
Modificarea Legii arhivelor a fost o solicitare expresă a UDMR care a insistat pe lângă PDL pentru aprobarea acesteia. Proiectul semnat, alături de viceliderul grupului UDMR din Cameră Marton Arpad, de democrat-liberalii Raluca Turcan, Brânduşa Novac şi Florin Anghel, a fost, i