În condițiile în care 90 la sută din carnea de porc procesată în România vine din țările Uniunii Europene, creșterea euro, implică scumpirea produselor obținute din carnea de porc. Procesatorii din județ vorbesc de o scumpire cu șapte procente a acestor produse.
Lipsa unor ferme de porci în judeţul Hunedoara, capabile să asigure materia primă necesară fabricilor de procesare a cărnii, obligă procesatorii să importe carne de porc. Practic, s-a ajuns în situaţia în care preţul unui kilogram de carne de porc sau a preparatelor din carne de porc aflate pe rafturile magazinelor să fie stabilit de pieţele externe. Astfel, după aproape patru luni în care preţul produselor din carne de porc a crescut constant, procesatorii hunedoreni vin cu veşti proaste şi pentru decembrie. Potrivit acestora, există premisele ca, până la sfârşitul anului, carnea de porc şi produsele obţinute din această materie primă să se scumpească, în medie, cu şapte la sută faţă de luna precedentă.
Radu Furdui, directorul economic în cadrul unei firme de profil din judeţul Hunedoara, spune că este posibil ca, în decembrie, să asistăm la o majorare cu circa şapte la sută, faţă de luna noiembrie, pe acest segment de produse. „Carnea şi produsele din carne de porc s-au scumpit constant în ultimele patru luni. Din păcate, şi luna decembrie, acest trend se va menţine, estimările noastre fiind de o creştere medie la aceste produse de circa 7-8 la sută faţă de luna precedentă”, a precizat Radu Furdui. Principala cauză pentru care agenţii economici sunt nevoiţi să majoreze constant preţurile o reprezintă lipsa de materie primă de pe piaţa românească. Practic, importurile de carcasă de porc depăşesc 90 la sută din necesarul pe care îl au fabricile de procesare. În aceste condiţii, orice fluctuaţie de curs valutar sau majorare de preţuri pe pieţele externe se resimte automat în costul produsului