Kobe şi Matsuzaka.
R: Şi aceasta ce este?
HD: Carne de vită Wagyu...
R: Adică?
HD: Este o încrucişare de rase de vită din Japonia.
R: Aici m-aţi pierdut de tot. Nu am auzit nimic despre asta.
HD: Ei bine, în Japonia există două rase de vaci pentru producţia de carne, cunoscute în întreaga lume: Kobe şi Matsuzaka. De reţinut că în Japonia creşterea bovinelor este un sector recent, există o tradiţie de doar două sute de ani în timp ce noi avem o istorie de 18 sau 20 de secole, nu mai ştiu exact. Sau nu, 13 secole de fapt. În Japonia, costul mediu al unui kilogram de vită Kobe sau Matsuzaka este de 3800 de euro. Repet 3800 de euro kilogramul. Cum numărul de animale disponibile este redus, insuficient chiar numai pentru piaţa japoneză, au decis să facă încrucişări cu tauri din rase foarte bune, de tip Charolais, Limousin, şi astfel se obţine vita Wagyu. Aşadar nu sunt vite de rasă pură Kobe sau Matsuzaka, ci o încrucişare interesantă. Sunt animale tinere, sunt crescute maxim doi ani, bine îngrăşate cu cereale, iar muşchii acestei rase acceptă şi dezvoltă foarte bine grăsimea, ca şi porcii spanioli din care se produce jambonul pata negra. Aceasta este specificitatea acestui tip de carne.
R: Aşadar o carne cu un aspect intens marmorat.
HD: O carne foarte grasă. Se mănâncă în cantităţi mai mici decât o carne normală.
R: Şi cum se pregăteşte?
HD: La fel, friptă, la tigaie sau la cuptor... Este mai bine dacă este friptă sau făcută la tigaie...
R: Ca să se topească grăsimea...
HD: Da, ca să lucrăm grăsimea...
R: Să lucrăm grăsimea, da, într-adevăr, iată limbajul tipic...
HD: Da, acum nu pare foarte apetisantă, dar de îndată ce o puneţi la fript sau la tigaie, va apărea rapid o crustă maronie, care vă face poftă... La noi vita Wagyu este vândută cu 400 de euro kilogramul.
R: Dar nu