Numărul de pacienţi diagnosticaţi cu depresie s-a dublat în 2010 faţă de anul anterior şi a continuat să crească în 2011. Citeşte cazul unui director de firmă a cărui viaţă s-a schimbat dramatic din cauza acestei afecţiuni.
Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Cluj a înregistrat în 2009 un număr de 564 de cazuri de bolnavi cu depresie din care 306 femei. La numai un an distanţă, în 2010, numărul pacienţilor a crescut la 825, din care 477 sunt femei. „În 2011, numărul bolnavilor a continuat să crească, dar nu avem încă statistica finală, abia la sfârşitul lunii decembrie o vom putea face publică. Motivul pentru care a crescut atât de mult numărul cazurilor de bolnavi diagnosticaţi cu diferite forme de depresie a fost faptul că ritmul vieţii de zi cu zi a devenit tot mai rapid şi practic trecerea de la epoca industrială la cea informaţională este atât de alertă încât oamenii nu pot mai ţine pasul cu aceste schimbări", a spus Dorina Duma, director ASP Cluj.
Medicii spun că un pacient depresiv acuză stări de tristeţe, lipsă totală a plăcerilor, nelinişte, o stare de autocuplabilizare, tulburări ale atenţiei şi ale somnului.
Directorul depresiv
Psihiatrul Remus Trăistaru, de la cabinetul Psihiexpert, a prezentat pentru „Adevărul" unul dintre cazurile pe care le-a tratat anul acesta. Pacientul Tudor Doboş (nume fictiv pe care l-a primit pacientul, întrucât acesta a dorit să rămână anonim- nr) are 60 ani, este director general în prezent şi a fost angajat al unei vechi afaceri comuniste de alimentaţie publică, devenită acum privată. El este căsătorit şi are copii. La serviciu are rezultate deosebite. „Pe fondul uzurii şi suprasolicitării generate de circumstanţele în care îşi desfăşoară activitatea profesională, adică legislaţie instabilă, contracte greu de încheiat şi restul de o mie de probleme pe care le are o afacere de proporţii