Numărul exemplarelor de ton din mările şi oceanele lumii s-a înjumătăţit în ultimii 50 de ani, iar multe dintre speciile exotice sunt în pragul extincţiei, din cauza pescuitului excesiv, scrie Daily Mail.
Un alt motiv al scăderii drastice îl reprezintă popularitatea tot mai mare a sushi-ului, care se face din ton. În plus, speciile cele mai rare sunt considerate delicatese, astfel că au ajuns în prag de dispariţie.
Cercetătorii au studiat populaţiile de ton din Oceanele Atlantic, Pacific şi Indian, între 1954 şi 2006.
"În medie, populaţia de ton a lumii a scăzut cu 60%, în ultimii 50 de ani, dar declinul total este mai mic, undeva în jurul a 52%, graţie unor populaţii mai abundente. Cea mai drastică scădere se înregistrează în cazul celei mai mari specii de ton, care are cea mai mare speranţă de viaţă şi trăieşte în apele cele mai calde", a explicat Maria Juan-Jorda, de la Universitatea Coruna din Spania.
Conform aceleiaşi cercetări, în fiecare an sunt pescuiţi 12,5% dintre tonii din întreaga lume. Ei nu sunt omorâţi imediat, ci ţinuţi în captivitate şi hrăniţi cu peşti mai mici.
Tonul reprezintă un aliment de bază atât pentru oamenii săraci, cât şi pentru industria înfloritoare a sushi-ului, scrie Daily Mail. Din acest motiv, multe specii de ton au ajuns în pragul extincţiei.
În ultimele zeci de ani, apetitul lumii pentru ton a crescut incredibil, această specie de peşte fiind vânată peste tot în lume, din Japonia, Taiwan, China şi Filipine până în SUA sau Uniunea Europeană. Doar în anul 2008, au fost pescuite 9,5 milioane de tone din această specie.
Nu doar numărul tonilor s-a înjumătăţit în ultima jumătate de secol, ci şi greutatea medie a unui peşte adult, se mai arată în cercetare.
Numărul exemplarelor de ton din mările şi oceanele lumii s-a înjumătăţit în ultimii 50 de ani, iar multe dintre speciile exotice sunt în p