Potrivit traditiei, la Sarbatorile de iarna, de Craciun si Anul Nou, vascul (Viscum album), planta parazit, vesnic verde, trebuie pus deasupra usii de la intrare pentru ca aduce noroc, spor in casa, sanatate, atrage ingerii si pune bolile pe fuga si asta se intampla cu cat are mai multe bobite care se coc acum, in decembrie. Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei dar si al pacii si bucuriei.
Folosirea vascului dateaza dinaintea crestinismului, cand celtii il foloseau pentru a-si decora casele, la venirea iernii. Druizii considerau ca vascul care crestea in stejari este planta sacra si ca ii proteja de rau. Si druizii nu greseau crezand ca ii proteja de rau deoarece stiinta a confirmat ca vascul, pe langa functia decorativa, are si nenumarate intrebuintari in medicina naturista.
Vascul este o planta parazit care se dezvolta si traieste in alti copaci, de jos, de sub copac, putand fi confundat usor cu un cuib de pasare faurit cu maiestrie. Vascul creste in plop, salcie, mesteacan, stejar, paducel si chiar in pomii fructiferi. De la aceasta planta, in medicina naturista se folosesc numai frunzele, bobitele fiind considerate toxice.
Astazi, se stie cu certitudine ca tratamentul pe baza de vasc este foarte bun pentru echilibrarea tensiuni arteriale. Vascul regleaza tensiunea, coborand-o cand este prea ridicata sau urcand-o cand e prea mica. Ca sa nu provoace alergii, vascul, ar trebui recoltat, mai ales, de pe mar. Ceaiul de vasc se prepara punand seara, o lingurita de planta intr-o cana cu apa rece. Dimineata se strecoara si maceratul se incalzeste usor si se bea cu inghitituri mici.
De asemenea, planta este folosita de foarte mult timp pentru tratarea afectiunilor vasculare, dar si pentru boli ale sistemului nervos, epilepsie ori isterie. In medicina populara, vascul este folosit si pentru ame