Din numărul total de firme care funcţionează în Timiş, circa 2.800 au acţionari italieni. Motivele care îi atrag în România reprezintă un punct de plecare în dialogul la care l-am invitat pe Gilberto Tiveron, preşedintele Confindustria România, Filiala Timişoara. Pentru că oamenii de afaceri din Peninsulă reprezintă deja un fenomen, reprezentanţii lor din Confindustria România sunt invitaţi de Executiv să se implice activ în politicile economice şi financiare naţionale.
Gilberto Tiveron vorbeşte despre plusurile şi minusurile mediului economic din România şi ale politicilor publice economice şi fiscale, despre propunerile făcute premierului Emil Boc, pentru încurajarea investiţiilor, despre cauzele care au eliminat Timişoara de pe poziţia de al doilea oraş al ţării, despre proiectul înfiinţării, la Timişoara, a Clubului Oamenilor de Afaceri Europeni, dar şi despre modul în care vede realizarea, în această parte de ţară, a unui consorţiu agricol.
„România este, din punct de vedere fiscal, mult mai favorabilă decât Italia”
Din cele 29.000 de firme italiene existente în România, 1.400 au fost înregistrate în 2010, în plin an de criză, declara preşedintele Confindustria România, Luca Serena. Ce îi atrage pe investitorii italieni în România?
În primul rând, trebuie menţionat faptul că cele două popoare au origini istorice şi culturale comune. Italienii au venit în România prin 1860 - 1870 – erau oameni săraci, care au migrat pentru a căuta de lucru, în acea perioadă aici fiind o zonă bogată. Acest lucru este dovedit, şi acum, de o minoritate, existentă în anumite zone, de cetăţeni români descendenţi ai emigranţilor italieni. Această minoritate este reprezentată şi în Parlamentul României.
În prezent, venirea în număr semnificativ a italienilor este determinată de o necesitate de delocalizare a activităţilor producti