Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri două sesizări depuse de Uniunea Social Liberală (USL) împotriva Ordonanţei de Urgenţă 80/2010 prin care s-a dispus îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetarilor pe anul 2012.
În consecinţă, îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetarilor pe anul 2012 este constituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că decizia Curţii Constituţionale privind legea prin care pensiile şi salariile bugetarilor sunt îngheţate pe anul 2012 arată că instituţia a devenit o anexă a Palatului Cotroceni.
“Traian Băsescu i-a numit pe cei de la Curtea Constituţională nişte penibili, iar, din păcate, aici are dreptate. Nu mai are niciun rost să ne aşteptăm la decizii corecte din partea Curţii, care a devenit doar o anexă a Palatului Cotroceni şi a Guvernului”, a afirmat Ponta, pentru Mediafax.
Sesizarea a fost depusă pe 16 noiembrie 2011. Liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu declara atunci că principalele aspecte neconstituţionale pe care le semnalează reprezentanţii Opoziţiei în legătură cu ordonanţa 80/2010 care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru anul 2012, sunt cele de încălcare a bicameralismului constituţional. ‘Există deja trei decizii ale CCR care spun că nu poate exista diferenţă de texte care se supun dezbaterii celor două camere. La Camera Deputaţilor, Guvernul a venit şi a introdus un capitol nou faţă de textul cu care s-a intrat în Parlament şi pentru care Senatul a fost prima cameră sesizată’, a spus Nicolăescu. El susţinea că Ordonanţa 80 încalcă dreptul la trai decent şi la pensie al oamenilor.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri două sesizări depuse de Uniunea Social Liberală (USL) împotriva Ordonanţei de Urgenţă 80/2010 prin care s-a dispus îngheţarea pensiilor şi sal