Curtea Constituțională a decis că înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor în 2012 este constituțională, respingând o contestație depusă de USL. Sursa: Poliţia Română
USL a depus contestație la CCR după ce Camera Deputaților a modificat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, introducând în aceasta articole ce dispuneau îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetarilor, în 2012, la nivelul lunii decembrie 2011. USL a contestat atât ideea, spunând că "motivele invocate în luarea măsurilor prevăzute de Ordonanţă (reducerea cheltuielilor publice, eliminarea riscului de deficit excesiv etc.), nu se pot constitui într-o justificare pentru neacordarea unor drepturi", cât și modalitatea de legiferare, care, în opinia Uniunii, a denaturat caracterul textului legislativ.
La momentul depunerii contestației, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, spunea că, în cazul unui refuz al CCR, USL îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea.
USL rămâne fără temeiuri pentru suspendarea lui Băsescu
Dincolo de veştile proaste pentru pensionari şi bugetari, decizia CCR nu este motiv de bucurile nici pentru USL, care, în cazul unui verdict favorabil, se pregătea să-l acuze pe Traian Băsescu de încălcarea Constituţiei. Acesta anunţase, cu trei săptămâni în urmă, că, "indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională, bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti".
Oricum, USL nu avea mari speranţe cu privire la rezultat. Înaintea deciziei, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara deja că "penibilii" de la CCR vor face ceea ce le spune Traian Băsescu.
PSD și PNL vor să schimbe judecătorii Curții
Ca represalii, în rândul USL se conturează un curent care cere schimbarea procedurii de numire a judecătorilor CCR și îi amenință cu demiterea. Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat pentru Agerpres că decizia CCR privind