Numărul vizitelor la oftalmolog creşte în perioada Sărbătorilor de iarnă, pe fondul accidentelor provocate de petarde şi de dopurile sticlelor de şampanie. Traumatismele la nivelul ochilor pot avea consecinţe mergând de la un simplu disconfort şi până la probleme grave, precum pierderea vederii sau chiar a globului ocular.
Sperietura pe care ne-o provoacă este, deci, justificată. Spre deosebire de o echimoză sau de o rană a pielii, un traumatism ocular este mult mai periculos, ochiul fiind un organ mic, cu componente care au un rol precis şi extrem de important.
„Următoarele simptome sunt alarmante în cazul unui traumatism ocular: fotofobia (adică intoleranţa la lumină naturală sau artificială), lăcrimarea abundentă, senzaţia de durere şi de prezenţă a unui corp străin la nivelul ochiului, înroşirea ochiului şi scăderea acuităţii vizuale. Şi modificarea aspectului zonei din jurul ochiului este un semnal de alarmă", atrage atenţia medicul primar oftalmolog Claudia Moiceanu de la Europe Eye Hospital.
Contuziile puternice şi plăgile, periculoase
Mai ales în perioada Sărbătorilor, medicii tratează cazuri de contuzii oculare. Pistoalele cu bile, resorturile metalice, dopurile de la sticlele de şampanie, toate acestea se fac vinovate de lovituri la nivelul globului ocular. Acestea sunt traumatisme neperforante, care provoacă spargerea unor mici vase de sânge subconjunctivale, vizibile pe zona albă a ochiului. De multe ori, problema nu este una gravă, structurile ochiului rămânând intacte. Însă, după cum ne atrage atenţia medicul oftalmolog, dacă unda de şoc este puternică, ea poate afecta structurile interne ale ochiului, mergând până la cataractă traumatică sau până la dezlipire de retină.
„Inclusiv traumatismele craniene care nu au în aparenţă legătură cu ochiul pot avea răsunet asupra retinei, de aceea medicul oftalmolog examinează fundul d