Regimul de la Teheran răspunde cu un bombardament de ameninţări la valul de avertismente americane şi israeliene privind un posibil atac asupra instalaţiilor sale nucleare. Sursa: REUTERS
Teheranul bombardează zilnic comunitatea internaţională cu anunţuri: ba că forţele de elită Gărzile Revoluţionare se pregătesc de război, ba că va răspunde la orice atac cu o ploaie de rachete peste Israel, ba că va bloca strâmtoarea Ormuz, ba că a capturat o dronă-spion americană.
Nu lipsesc nici ameninţările privind explozia preţului petrolului la 250 de dolari barilul. Cert este însă că Iranul este destul de înţelept şi are în spate mii de ani de artă a târguirii ca să nu facă niciodată primul pas.
Mutaţii de putere
"Primăvara arabă" a aruncat în aer ordinea în Orientul Mijlociu şi, evident, a avut efect şi asupra Iranului, mai ales că vechiul şi tradiţionalul aliat, Siria, se prăbuşeşte din interior.
Însă asta nu înseamnă că Iranul ar fi o piesă uşor de răsturnat în jocul de domino din regiune. În continuare, SUA şi Israelul, cei mai vocali critici ai regimului de la Teheran, nu par să fi găsit, dincolo de ameninţări verbale, răspunsul la o întrebare- cheie: "Joacă Iranul la cacealma sau nu?".
Scena politică internă trece acum prin mutaţii profunde de putere între centrii de autoritate de la Teheran iar Iranul pare vulnerabil, însă cine vede un moment propice pentru răsturnarea regimului riscă să greşească, de vreme ce presiuni din exterior s-au mai suprapus, în trecut, pe slăbiciuni politice interne.
Dar într-un fel sau altul, polii de putere iranieni au reuşit să se pună cumva de acord sau măcar să stabilească armistiţii care au ţinut în viaţă şi în echilibru regimul islamic.
Din punct de vedere practic, analiştii militari avertizează că un atac aşa-zis "chirurgical" doar asupra facilităţilor nucleare, poate fi un coşmar, pentru că Ira