Fisticul şi nucile, portocalele şi avocado, dar şi legumele crude gen ţelină sau morcov nu ar trebui să lipsească din alimentaţia celor care au joburi stresante. Sursa: Foto: Shutterstock
Una dintre strategiile care poate da roade pentru a face faţă situaţiilor stresante este atenţia la alimentele pe care le consumăm.
"Depinde de fiecare persoană în parte ce alimente preferă pentru a fi mai puţin stresat. Pentru a ne simţi mai confortabil, trebuie să ne satisfacem plăcerile, motiv pentru care mulţi consumă cantităţi mari de ciocolată. În altă ordine de idei, pentru a ne simţi mai bine trebuie să consumăm alimente uşor digerabile, în special fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale care ajută organismul", recomandă medicul nutriţionist Bogdan Guinea.
Fulgi de ovăz şi cereale integrale
Carbohidraţii "obligă" creierul să producă mai multă serotonină. Pentru o aprovizionare constantă cu această substanţă, sunt recomandaţi carbohidraţii complecşi, care se digeră mult mai lent.
Cele mai bune alegeri ar fi cerealele integrale pentru micul dejun, pâine, paste, precum şi fulgii de ovăz. Dulciurile sau sucurile duc la îmbunătăţirea stării generale pentru o perioadă scurtă de timp, mai spun nutriţioniştii.
Portocale şi avocado
Portocalele sunt în topul listei de fructe, în primul rând pentru conţinutul ridicat de vitamina C. Studiile au demonstrat că această vitamină este esenţială în reducerea nivelului hormonilor de stres şi, în acelaşi timp, ajută la întărirea sistemului imunitar.
În cadrul unui studiu efectuat pe bolnavi cu tensiune arterială crescută, scăderea tensiunii şi a nivelului de cortizol (un hormon de stres) a revenit la normal mai repede atunci când a fost administrată vitamina C. Una dintre cele mai bune metode de reducere a presiunii arteriale este prin creşterea nivelului de potasiu din corp. Iar pentru asta