De la 1 ianuarie 2012, companiile vor plăti pentru gaze mai mult cu 5%. Impactul în preţul alimentelor va fi nesemnificativ, iar brutarii spun că nu vor scumpi pâinea.
Preţul gazelor pentru consumatorii industriali va creşte cu 5% de la 1 ianuarie 2012, în timp ce tarifele plătite de populaţie nu vor fi modificate, potrivit unui anunţ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Unul dintre motive este consumul crescut estimat pentru următoarele trei luni, care va duce la suplimentarea importurilor. În prezent, gazele ruseşti costă de trei ori mai mult decât cele autohtone, adică în jur de 495 de dolari pe mia de metri cubi, şi s-au scumpit cu 25% de la începutul anului.
O altă cauză care a determinat majorarea preţului final este deprecierea leului în raport cu dolarul, valuta în care importăm gazele. Moneda americană este cotată acum la 3,2 lei, faţă de 2,9 lei, cursul luat în calcul când s-a stabilit preţul gazelor pentru ultimele trei luni ale anului. În plus, consumatorii non-casnici vor primi mai multe gaze de import. Clienţii industriali vor consuma 67% gaze din producţia internă şi 33% din import, iar raportul pentru populaţie va fi 91,5-8,5%.
Impact indirect pentru populaţie
Cum se va reflecta în buzunarul nostru faptul că firmele plătesc un preţ mai mare la gaze? Clienţii non-casnici pentru care factura va fi mai mare reprezintă 60% din piaţă, iar impactul asupra preţurilor produselor finite este destul de redus, întrucât sunt puţine categorii unde achiziţia gazelor are o pondere mare în costurile finale, precum industria îngrăşămintelor chimice.
La majoritatea produselor este vorba despre un impact indirect, care se diluează în lanţul economic sau este compensat de scăderea altor costuri. În cazul alimentelor, cele mai multe gaze se folosesc pentru coacerea pâinii, iar aici costurile cu achiziţia