La Bruxelles are loc miercuri reuniunea anuală a Alianţei Nord-Atlantice la nivel de miniştri de externe. NATO îşi propune în primul rând să calmeze jocul cu Rusia, care şi-a exprimat din nou recent, pe un ton destul de ameninţător, opoziţia faţă de instalarea unui scut anti-rachetă în Europa.
Matei Vişniec:
Pe agenda discuţiilor mai figurează şi situaţia din Libia, Afganistan şi Kosovo, iar Agenţia France Presse consideră că responsabilii prezenţi la reuniune urmează să ia decizii importante. Pe de altă parte, ei pregătesc şi summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012. Joi dimineaţă va fi prezent la Bruxelles şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care se va întreţine cu omologii săi din cele 28 de ţări membre NATO, printre care şi doamna Hillary Clinton.
Soluţia rusească
Discursul NATO în privinţa instalării acestui scut nu s-a modificat substanţial, ruşilor li se spune din nou că dispozitivul nu este îndreptat împotriva lor, ci împotriva unor ameninţări potenţiale care ar putea veni din Orientul Mijlociu (unii se gândesc la Iran). Pentru Moscova, aceste asigurări nu sunt suficiente, iar recent ea a decis să-şi activeze un sistem de alertă anti-rachetă instalat la Kaliningrad, la porţile Uniunii Europene.
Moscova mai propune ca soluţie de compromis o divizare a sistemului preconizat de NATO în "sectoare de responsabilitate", pentru a fi sigură că acest scut nu este îndreptat împotriva Rusiei, precum şi un acces la aceste instalaţii în vederea verificării lor. Este greu de crezut însă că americanii ar putea accepta aşa ceva. De altfel, Casa Albă a declarat că scutul nu va fi modificat.
În acest context, Bucureştiul a ratificat marţi acordul privind instalarea unora dintre elementele scutului anti-rachetă pe teritoriul României. Pe lângă România, şi-au mai oficializat participarea la sistem Polonia, Turcia şi, mai recent