În aşteptarea summitului european de joi şi a deciziilor sale în vederea salvării Zonei Euro, mediile de informare şi diverse cabinete de experţi imaginează diverse scenarii-catastrofă. Ei încearcă să răspundă la întrebarea “ce se va întâmpla cu Europa dacă dispare moneda unică euro sau dacă agenţiile de rating vor sancţiona efectiv, prin scăderea notei, întreaga Zonă Euro”.
Decriptăm efectele plauzibile ale acestor perspective posibile împreună cu Matei Vişniec:
Cel mai dezastruos scenariu este cel al dispariţiei monedei unice europene euro. Ziarul Le Monde de miercuri analizează pe larg un astfel de tablou imaginat în special de experţi anglo-saxoni, cum ar fi cei de la săptămânalul american The Economist. Să reţinem că tot din lumea saxonă au venit cele mai multe critici şi în urmă cu 12 ani, când a fost lansată moneda unică europeană. Ce s-a spus atunci despre ea: că ar fi o construcţie artificială, o creaţie împotriva naturii (economice bineînţeles), o crimă intelectuală, o absurditate, o utopie fără nici o şansă de a dura, o experienţă de care europenilor le va fi ruşine într-o bună zi... Unele dintre aceste formulări sunt reluate şi astăzi, deşi tonul prezent este ceva mai reţinut.
Europenilor li se aminteşte de fapt că şi alte experienţe de acest gen s-au prăbuşit, cum a fost dispariţia coroanei austriece după destrămarea Imperiului Austro-Ungar în 1919. Şi dispariţia Uniunii Sovietice a dus la un seism monetar, pentru că rubla a încetat să mai fie moneda ţărilor care şi-au obţinut independenţa faţă de Moscova. Mai este evocat divorţul dintre Cehia şi Slovacia în 1993, sau destrămarea Iugoslaviei. Pe scurt, experţii anglo-saxoni care îşi oferă serviciile de previziune ţin să le spună europenilor că moneda unică nu face efectiv parte din codul genetic al bătrânului continent şi că ea are toate şansele să dispară.
"Haos şi dezastru