Reprezentanţii Arhivelor statale doresc să păstreze documentele confiscate samavolnic de comunişti.
Arhivele Naţionale din judeţul Mureş ar putea pierde până la 15% din documentele pe care le deţine. Dacă legea va fi promulgată, la nivelul judeţului Mureş circa 10-15% din totalul documentelor deţinute de Arhivele Naţionale ar trebui cedate cultelor, printre acestea fiind o serie de rarităţi şi documente de o valoare inestimabilă. Sunt documente cu valoare deosebită prin vechime, paleografie. Aceste documente sunt scrise în limbi şi paleografii pe care mulţi nu le ştiu astăzi, germana gotică, paleografia maghiară, latină.
Noi avem specialişti care pot să le descifreze, să le pună în valoare şi nu cred că la parohia X sau Y ar exista condiţiile pentru cercetare, punere în valoare'', susţine Liviu Boar, directorul acestei instituţii. Potrivit acestuia, cea mai mare cantitate de arhive care ar trebui restituită se află în Transilvania, deoarece aici există mai multe culte, ortodocşi, catolici, reformaţi, unitarieni. ‚'Au fost cantităţi mari de arhivă care au fost preluate şi păstrate în condiţii deosebite, noi le restaurăm, le punem în cercetare, cu respectarea tuturor normelor europene. (...) Suntem sideraţi, surprinşi de faptul că s-a cerut şi s-a aprobat această restituire a documentelor în natură'', a mai spus Boar. Pe de altă parte, reprezentanţii cultelor se declară, la rândul lor, sideraţi de atitudinea lui Boar, în condiţiile în care bisericile au fost deposedate cu forţa de autorităţile comuniste de "comorile" documentare pe care le invocă şi reprezentantul Arhivelor Naţionale din Mureş.
Cel mai vechi document: un contract din 1369
Cel mai vechi document original existent la Arhivele Naţionale Mureş este din 1369 şi provine dintr-un fond parohial. Este vorba de un contract de vânzare-cumpărare a unui teren, lângă Sighişoara. ‚'Nu ştiu