„Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este plătită de către cetățeni, este colectată de către întreprinderi, și reprezintă peste 20% din veniturile naționale. TVA are, prin urmare, un impact semnificativ asupra fiecărui cetățean al UE. Au trecut însă 40 de ani de când a fost instituit sistemul TVA din UE, acesta nemaifiind în pas cu economia noastră, bazată pe servicii și pe tehnologie. A venit momentul pentru o reformă ambițioasă în materie de TVA”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă.
Pe această bază, Comisia a adoptat o comunicare privind viitorul TVA. Acesta stabilește caracteristicile fundamentale care trebuie să stea la baza noului sistem TVA, precum și acțiunile prioritare necesare pentru a crea un sistem TVA mai simplu, mai eficient și mai robust în UE.
Proiectul noului sistem TVA este conturat de trei obiective generale:
În primul rând, TVA trebuie să devină mai operațională pentru întreprinderi. Un sistem TVA mai simplu, mai transparent ar scuti întreprinderile de sarcini administrative considerabile și ar încuraja mai mult comerțul transfrontalier, care, la rândul său, ar fi benefic pentru creștere economică. Printre măsurile avute în vedere pentru un TVA mai favorabil întreprinderilor se pot enumera: extinderea abordării de tip „ghișeu unic” pentru tranzacțiile transfrontaliere, standardizarea declarațiilor TVA; accesul clar și simplu la detaliile privind toate regimurile TVA naționale prin intermediul unui portal internet central.
În al doilea rând, TVA trebuie să devină mai eficient în sprijinirea eforturilor de consolidare fiscală ale statelor membre și a creșterii economice durabile. Lărgirea bazelor de impozitare și limitarea folosirii cotelor reduse ar putea genera noi venituri pentru statele membre fără a mai fi nevoie de majorări ale cotelor standard de TVA. Cota standard