Unul din motivele pentru care unele țări din Europa de Est nu au fost afectate atât de puternic de criza datoriilor suverane este că aceste țări nu folosesc moneda unică. Polonia, singura țară care nu a intrat în recesiune economică de la începutul crizei, reprezintă un exemplu asupra felului în care independența monetară poate fi folosită pentru stimularea creșterii economice.
Când criza financiară s-a răspândit pe întreg mapamondul, acum trei ani, zlotul polonez a scăzut puternic față de valutele considerate mai sigure, inclusiv față de euro. Acest fenomen a scăzut costul exporturilor Poloniei pentru clienții de peste hotare și a menținut creșterea economică. În ultimii trei ani, Polonia a fost singurul membru al Uniunii Europene care a evitat recesiunea.
Investitorii de pe pieţele mondiale prevăd că cel puţin o ţară va abandona moneda unică. Care ţară va părăsi prima zona euro?
Fluctuațiile avantajoase ale zlotului nu reprezintă singurul motiv pentru succesul polonez. Dar acest lucru, combinat cu criza datoriilor suverane care afectează zona euro, a avut drept consecință o schimbare radicală în felul în care polonezii percep adoptarea euro. Anterior, aderarea la uniunea monetară era considerată un țel național, iar guvernul de la Varșovia își luase angajamentul să înfăptuiască acest lucru până în 2012, arată publicația financiară „Wall Street Journal”.
În prezent, Jan Vincent-Rostowski, ministrul de Finanțe al Poloniei, consideră că, din cauza „problemelor structurale adânci” cu care se confruntă uniunea monetară, „va fi nevoie de câțiva ani până când vom ști dacă zona euro are baze solide și în afară de orice primejdie pentru ca noi să ne alăturăm”, conform unui interviu radiofonic recent. Jaroslaw Kaczynski, liderul opoziței, este mult mai dur. Acesta consideră că adoptarea euro în acest moment ar fi „sinucidere economică”. @N_P