Decizia de azi a Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda-cheie de la 1,25% la 1% nu va stimula intrări de noi capitaluri, însă în privința dobânzilor la credite băncile ar trebui să se uite la tendița pe care o urmează rata de politică monetară, ceea ce înseamnă că semnalul e mai degrabă de scădere, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
Efectul tăierii dobânzii-cheie de către BCE?
“Se traduce în faptul că diferențialul de dobândă dintre rata dobânzii din România și rata dobânzii de acolo se mărește. Asta nu e de natură să stimuleze noi intrări de capitaluri în România, dată fiind situația din Uniunea Europeană. Decizia aceea e făcută din perspectiva zonei euro, era o decizie pe care publicul o aștepta. Este un semn că zona euro se gândește la o relaxare la problemele de lichiditate din zona euro și are o perspectivă în care trage măcar cu coada ochiului și spre creșterea economică și spre ce se întâmplă în sectorul real, nu numai în sectorul financiar”, a spus Croitoru în cadrul summitului EU-Cofile, organizat de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).
Se vor reduce dobânzile la creditele în euro?
“Sistemul bancar are un raport între depozite și credite care a fost în scădere, rămâne totuși relativ înalt și vor lucra pe acest lucru în continuare, dar costul creditului și dobânzile sunt foarte mult legate de disponibilitatea fondurilor. Deocamdată această disponibilitate (la nivelul zonei euro n.red.) e redusă comparativ cu ceva luni în urmă, e mai degrabă că pe termen scurt costurile costurile capitalului vor crește și se vor reflecta evident și în dobânzi. Dacă se vor reflecta sau nu și în dobânzile din România, e greu de spus. Eu cred că băncile din România trebuie să se uite și la tendința pe care o urmează rata de politică monetară și semnalul este că mai degrabă merg în jos”, a expli