Anual, numai în România, sunt diagnosticaţi cu cancer aproape 70.000 de oameni. O treime dintre cazuri sunt evitabile, fiind cauzate doar de stres, alimentaţie nesănătoasă sau alţi factori care pot fi preveniţi. Pentu a oferi ajutor pentru cât mai mulți bolnavi, UE oferă fonduri în valoare de peste 2 milioane de euro. Este însă nevoie și de o co-finanțare de 1 milion de euro din partea țării noaste. Puteți ajuta donând 2 euro prin SMS la numărul 890.
1 /.
Bolnavii de cancer în stadii incipiente au nevoie, pentru a trece mai uşor peste diagnostic şi a începe un tratament, de asistenţă multidisciplinară. În statele din zona Europei Occidentale există sute de centre care se ocupă cu depistarea precoce şi prevenţia cancerului.
Începând cu 1 august 2013, un astfel de centru ar putea exista şi în România.
Cu ajutorul fondurilor europene, în perioada martie 2012 – august 2013 ar putea începe construcţia primului Centrul pentru Recuperare Oncologică din România. Acesta ar urma să fie ridicat în Valea Nerei, în judeţul Caraş Severin. Pentru ca fondurile europene să ajungă în România, este nevoie de o co-finanțare de 1 milion de euro.
Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de paturi. Bolnavii de cancer în stadii incipiente vor fi găzduiţiîn saloane cu 1 pat, unde vor urma o cură de 14 zile.Ei vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie şi vor învăţa să menţină un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.
“Omul bolnav de cancer are de luptat cu izolarea sa socială. El trebuie să găsească un suport, un sprijin de specialitate", a declarat medicul Corneliu Mateescu, de la Institutul Oncologic.
Pentru a pune pe picioare acest centru, organizatorii au nevoie de 4,5 milioane de euro, dintre