Dorinţa de putere este una pe care oamenii o au de foarte mult timp. În cartea sa „Puterea - de ce unii o au şi alţii nu", autorul Jeffrey Pfeffer oferă mai multe sfaturi despre cum să devenim mai puternici.
1. Nu crede miturile conform cărora unii sunt născuţi să conducă
„Una din marile greşeli pe care le fac oamenii este să creadă că dacă îşi fac bine munca pot să aibă şi putere şi vor evita dificultăţile organizaţionale. În consecinţă, oamenii îşi lasă cariera mai mult pe seama şansei, decât să o organizeze eficient", scrie Pfeffer, citat de „Business Insider".
2. Treci peste ideea că toţi trebuie să te placă
„Larry Summers, secretarul Trezoreriei în timpul administraţiei Bill Clinton, preşedintele Universităţii Harvard şi şeful Consiliului Economic în administraţia Obama este descris ca ascuţit, infipt şi nu foarte sensibil. Cu toate acestea, reputaţia sa nu i-a afectat cariera, ba chiar a ajutat-o".
3. Performanţa nu contează
„Relaţia cu şeful tău contează mai mult. În 1980, doi cercetători americani au descoperit că salariile într-o organizaţie nu ţin de performanţă, ci de vârstă şi de relaţiile interpersonale dintre angajaţi şi şefi".
4. Ajută-i pe oamenii puternici să se simtă bine
„Şefii apreciază oamenii loiali. Chiar dacă un străin are performanţe profesionale foarte bune, nu va fi privit cu aceiaşi ochi".
5. Crează-ţi o reţea de putere
„Studiile au descoperit că stabilirea de contacte şi socializarea are o influenţă pozitivă asupra performanţei, evaluărilor şi succesului carierei. Printr-o socializare reuşită salariile vor şi mai mari".
6. Nu respecta regulile, mai ales la începutul carierei
„În majoritatea războaielor din ultimii ani, când doi adversari între care nu era un echilibru se luptau, cel mai puternic a câştigat în 72% din cazuri. Cu toate acestea, în momentul în care