Conducerea producătorului de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), ale cărui acţiuni au fost promovate ieri la cota bursei, spune că pe fondul secetei din acest an, care a condus la reducerea producţiei de energie electrică din surse hidro, salariaţii companiei au lucrat şi în zilele de sâmbătă pentru a face faţă comenzilor pentru benzi din cauciuc.
Acestea sunt destinate centralelor producătoare de energie alimentate cu cărbune, care în ultimele luni a trebuit să acopere şi golul lăsat liber de energia din surse hidro.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a activat în luna septembrie clauza de forţă majoră din cauza scăderii nivelului cursului de apă care afectează semnificativ producţia de energie.
Artego acoperă 90-95% din producţia internă de benzi din cauciuc la nivel naţional care sunt destinate marilor companii din minerit şi sectorul energetic din România, precum Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, CNH Petroşani, CE Rovinari, CE Turceni sau CE Craiova.
Artego Târgu-Jiu, care este controlată în prezent de salariaţi prin intermediul Asociaţiei PAS, a rămas singura fabrică importantă de cauciuc din România, în condiţiile în care înainte de Revoluţie existau în total 17 fabrici de cauciuc pe plan local, potrivit lui Viorel David, directorul general şi preşedintele Artego Târgu-Jiu. El conduce de aproape 25 de ani compania.
Vânzările producătorului de benzi din cauciuc au avansat anul acesta cu 26%, la 138,8 mil. lei (31,9 mil. euro) ajutate de exporturi, care au ajuns la o cotă de circa 55% din afaceri. Profitul companiei s-a redus în acelaşi interval de aproape cinci ori, la 690.000 de lei din cauza creşterii cheltuielilor cu materiile prime.
"Anul trecut am livrat la export de 12,5 milioane de euro, iar anul acesta exporturile vor ajunge la aproape 20 milioane de euro. Pentru anul viito