Europenii caută cu disperare noi soluţii pentru a recâştiga încrederea în moneda unică, în timp ce Marea Britanie pune beţe în roate planurilor de salvare a uniunii monetare până nu primeşte asigurări că nu se va întâmpla nimic cu City-ul londonez.
Pieţele şi liderii marilor economii ale lumii se aşteaptă ca şefii de state şi de guverne să întrerupă cu ocazia summitului de joi şi vineri seria de acţiuni cu bătaie scurtă prin care
s-au apărat până acum de criza datoriilor şi să treacă la contraatac cu o stategie definitivă şi mai eficientă. Summitul, considerat ca fiind cea mai mare şansă, dacă nu ultima, pentru zona euro de a se păstra în forma actuală, este umbrit de pretenţiile protecţioniste ale unui outsider, Marea Britanie.
La începutul săptămânii cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au stabilit o serie de propuneri pe care le vor face la summitul UE pentru a îndrepta zona euro spre calea spre continuitate şi care vor reprezenta, probabil, direcţia pe care o vor urma discuţiile. Planul este de a impune o disciplină bugetară mai strictă, consfinţită prin constituţii şi modificarea tratatului european, dacă nu pentru toate ţările UE, atunci doar pentru cele din zona euro, şi a cărei respectare este asigurată prin sancţiuni automate.
Marea Britanie îşi arată colţii
Marea Britanie însă, stat membru al UE, dar care nu face parte din uniunea monetară, a ameninţat că va respinge orice înţelegere privind salvarea euro dacă nu câştigă protejarea centrului financiar londonez, extrem de important pentru o economie care a luat calea dezindustrializării, şi a pieţei unice europene. Britanicii se tem că înţelegerea Merkel - Sarkozy va îngrădi libertatea statului de a-şi planifica bugetele, scrie The Telegraph.
Premierul britanic David Cameron este presat de politicienii propriului partid să se folos