În bisericile şi mănăstirile din judeţul Mehedinţi, care ţin de Episcopia Severinului şi Strehaiei, se foloseşte, pentru Sfântul Potir, vin din podgoriile Recaş. Un vin special pregătit pentru sfintele slujbe după regulile preoţilor mehedinţeni. Băutura a fost testată şi nu s-au descoperit chimicale, este un vin curat. Tot venitul care se face din vânzarea băuturii se foloseşte pentru biserică, iar sticlele în care este ambalată băutura poartă eticheta cu Episcopia Severinului şi Strehaiei.
Vinul bisericesc tinde să îşi facă mulţi adepţi în rândurile credincioşilor severineni. Lichidul folosit pentru împărtăşanie este acum cumpărat de oameni din locurile special amenajate pentru vânzarea obiectelor de cult.
Ion Gujbă este un pensionar care a descoperit de curând gustul deosebit al vinului folosit de preoţi pentru împărtăşirea credincioşilor.
„Vinul l-am primit cadou de la finii mei, pot să spun că are un gust bun şi un parfum plăcut. Cred că o să cumpăr şi eu, am auzit că este de vânzare şi că preoţii îl folosesc, la slujbă, în biserică”, a mărturisit pensionarul.
Episcopia Severinului şi Srehaiei nu deţine vie şi vinul primit de la credincioşi nu poate fi folosit pentru sfintele taine bisericeşti pentru că normele lăcaşelor de cult cer utilizarea unui vin curat fără chimicale şi preparat după anumite reguli.
„Învăţăturile sfintei noastre biserici care sunt normative, spun că pentru Sfântul Sânge, pentru Taina Sfintei Euharistii, ce are loc în timpul Sfintei Liturghii se foloseşte vin curat, netratat cu fel de fel de substanţe pentru ca vinul să ţină mai mult timp.
Episcopia noastră neavând podgorii cum au alte episcopii, trebuie să poarte grijă de toate aceste detalii”, a declarat Viorel Vlăducu , purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.
Vinul folosit de preoţi în biserici, po