Temerile franco-britanice din 1989, când preşedintele Francois Mitterand şi premierul britanic Margaret Thatcher au manevrat să blocheze reunificarea Germaniei de teamă că va deveni o forţă irezistibilă, sunt pe cale să devină realitate, comentează Bloomberg.
Criza financiară din Europa din ultimii doi ani s-a intensificat, iar în 2012 ajung la maturitate datorii pe termen scurt şi lung ale guvernelor din zona euro în valoare de 1.100 miliarde de euro.
În aceste condiţii, cancelarul german Angela Merkel l-a obligat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy să bată în retragere şi l-a marginalizat pe premierul David Cameron.
Dominaţia Berlinului a slăbit echilibrul de putere franco-german.
Extinderea crizei datoriilor şi încetinirea creşterii economice au urcat costul împrumuturilor Franţei la un nivel record de la înfiinţarea euro, faţă de datoriile Germaniei.
Rezultatul ar putea fi o redesenare a hărţii politice, chiar şi Polonia, invadată de Adolf Hitler în 1939, cerând acum un rol mai puternic al Germaniei.
"Suntem lider fără voia noastră. Am încercat timp de 50 de ani să nu o facem. Germania va trebui se se maturizeze. Este un lucru nou, va fi o perioadă de învăţare şi vor fi făcute greşeli", a declarat într-un interviu Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în Marea Britanie şi Statele Unite, în prezent preşedinte al Conferinţei pentru Securitate din Munchen.
Merkel va merge la summitul UE care începe în această seară la Bruxelles cu o agendă anti-criză care subliniază priorităţile germane pentru supravegherea mai strictă a bugetelor şi măsuri către o uniune fiscală, cu un rol minim al Băncii Centrale Europene.
Sarkozy a susţinut propunerile germane şi a obţinut concesii în unele privinţe, dar a renunţat la obiectivul Franţei de a aduce BCE în avangarda luptei anti-criză.
"Ce este corect pe o parte a Rinul