Noul tratat al Uniunii Europene poate impune statelor membre măsuri dure, dar poate face din UE cea mai stabilă zonă din lume, spune Lucian Anghel, economistul şef al BCR, într-un interviu acordat EVZ. Sursa: Agerpres
EVZ: Ce trebuie să cuprindă noul tratat al Uniunii Europene?
Lucian Anghel: În primul rând, reguli de prudenţialitate macroeconomică. Penalizările pentru neîndeplinirea acestora trebuie aplicate automat, fără a fi nevoie de un vot majoritar din partea statelor membre sau de alte condiţionări. Pedepsele ar putea consta în lipsa de drept de vot în cadrul UE sau restricţionarea accesului la fonduri europene.
Se poate ajunge la înlocuirea guvernanţei fiscale a statului respectiv cu o guvernanţă asigurată de Uniunea Europeană?
Nu. Guvernanţa fiscală cred că va fi asigurată în continuare local. În schimb, va exista un for care va verifica execuţiile bugetare ale statelor, ca să nu se mai ajungă la situaţii cum este cea a Greciei.
Ce ţinte legate de indicatori macroeconomici ar putea fi introduse în noul tratat?
Unul dintre indicatori ar trebui să fie nivelul datoriei publice. Mă aştept ca statele să aibă la dispoziţie un interval de timp pentru a atinge targeturile.
S-ar putea impune un anumit nivel al taxelor?
Nu. Mă aştept ca tratatul să funcţioneze ca un Fond Monetar Internaţional al Uniunii Europene. FMI impune atingerea unor indicatori, dar fără a indica prin ce căi.
Ar putea exista şi reguli de excludere a unui stat din zona euro?
Probabil că da, dar rămâne de văzut. Dar posibila excludere a unui stat membru va face Europa puternică. UE este mai tare dacă include state puternice.
Ce poziţie ar trebui să adopte România? Să semneze tratatul?
Este foarte periculos să se ajungă la un tratat doar pentru zona euro. S-ar crea o Europă cu două viteze. Ţările căro