Spectacolele ecranizate la Opera Naţională Bucureşti atrag melomanii ca un magnet, chiar dacă sunt difuzate pe un ecran, ca la cinematograf
Opera Naţională Bucureşti (ONB) se bucură de un adevărat succes când vine vorba de spectacolele din alte ţări, difuzate, în direct sau înregistrate, în sălile instituţiei. Reprezentanţii Operei spun că acest sistem reprezintă o alternativă pentru cei care nu-şi permit să meargă în alte state, pentru a urmări spectacolele respective.
O „tradiţie“ străină
Difuzarea spectacolelor de Operă nu este, însă, un sistem inventat de români, ci unul preluat din ţările străine. Mai mult, în celalte state spectacolele sunt urmărite şi din săli de cinema, nu numai din cele de Operă. „În alte ţări, se practică în primul rând difuzarea în direct a spectacolelor, mai ales în sălile de cinema“, a explicat Cristina Bărbulescu, reprezentant al ONB.
În cadrul Operei Naţionale Bucureşti au fost proiectate, până în prezent, cinci astfel de spectacole, dintre care una singură a fost înregistrată iar restul, live. „Poată să devină o problemă dacă publicul face comparaţie între spectacolele noastre şi cele din alte ţări, unde se investesc mai mulţi bani, dar cred totuşi că cel mai important lucru acum, este avantajul“, a spus scenograful Cătălin Arbore.
Cinci opere ecranizate
Primul spectacol ecranizat avut loc pe 28 septembrie 2011, şi anume piesa „Faust“, care a avut-o ca protagonistă pe soprana Angela Gheorghiu. Piesa a fost difuzată în direct de la celebrul teatru liric londonez Royal Opera House (Covent Garden), în sălile Operei din Bucureşti.
Al doilea spectacol difuzat live în Capitală, pe 10 octombrie, a fost „Faust“ de la Opera Naţională Paris, care l-a avut în rol principal pe tenorul francez Roberto Alagna. Pe 28 octombrie a fost proiectată în direct şi Gala de redeschidere a Teatrului