Mâncarea tradiţională se regăseşte din ce în ce mai puţin în farfuriile românilor. Aceştia aleg să-şi diversifice meniul de zi cu zi cu reţete internaţionale, cele mai apreciate fiind preparatele mediteraneene.
În meniurile din restaurantele autohtone s-au strecurat mâncăruri cu nume pe care mulţi nu ştiu sau nu pot nici măcar să le pronunţe, însă acest lucru nu-i descurajează pe români să le testeze. Mâncărurile preferate de aceştia diferă în funcţie de regiunea ţării în care trăiesc. Astfel, în sudul României, în Banat şi în Transilvania, de bază sunt pizza, fripturile, sendvişurile sau shaorma, iar în Dobrogea este preferată mâncarea chinezească. În Moldova, ciorbele acre sunt preferatele locuitorilor, în timp ce în Maramureş sunt alese mâncărurile mixte, demonstrează un studiu despre obiceiurile de consum ale românilor atunci când ies în oraş, comandat de Unilever Food Solutions.
„Eu am observat că românii sunt dornici să experimenteze specialităţi din bucătăria mediteraneeană, franţuzească şi asiatică. O altă bucătărie apreciată în ultima vreme pentru preparatele sale este cea libaneză, cu specialităţile sale: humus, lebneh, fatoush, fâşii de pui sau de vită cu sos de rodii, falafel, baba ganoush", a explicat Robert Voicu, Chef Executive.
Mai mult, unii români împrumută aceste obiceiuri şi acasă. Potrivit unui alt studiu Unilever Food Solutions, efectuat în Capitală, aceştia au rămas fideli mâncării tradiţionale româneşti, însă s-au lăsat învinşi şi de tentaţia de a-şi integra în alimentaţie sortimente specifice altor ţări.
Pentru Doina (28 de ani), din Bucureşti, bucătăria franţuzească ocupă aproape la fel de mult spaţiu ca şi cea românească. „Îmi place să experimentez bucătăriile altor culturi, mai ales în concediu, când pot să încerc mâncăruri specifice ţărilor pe care le vizitez. Până acum, bucătăria asiatică şi cea franţuzească mi s-