La Nermed, 8 familii au donat parcele de pămînt pentru terenul echipei de fotbal formate exclusiv din croaţi.
În satul izbitor de contrastant, în care case de sute de ani se înalţă alături de vile luxoase, joacă Partizan Nermed, cea mai tînără echipă craşoveană.
Tras parcă de rîul Caraş din calea tăvălugului zgomotos al lumii, Nermed e o localitate cu 600 de oameni, închisă într-un cuibar de munţi. "Sîntem ultima echipă a croaţilor, existăm de doar un an. Şi cei mai tineri!", povesteşte Daniel Haţegan, căpitanul de 22 de ani al echipei Partizan. Tot el explică şi abundenţa de maşini scumpe germane, parcate lîngă care cu boi prin curţi: "Fraţii mai mari muncesc în străinătate, noi rămînem acasă, învăţăm şi jucăm fotbal. Cînd creştem, facem schimb. Aşa e de mulţi ani!".
Echipament de la Zagreb pentru singura distracţie
Deşi în Liga 5, Partizan Nermed are un teren îngrădit într-un loc de basm, înconjurat de pădure şi de creste muntoase. Dragostea pentru fotbal a făcut ca opt familii din sat să doneze bucăţi de pămînt, unele chiar mici livezi, pentru ca terenul să existe. Mama unuia dintre fotbalişti, muncitoare la o fabrică de confecţii în Croaţia, le-a făcut echipamentul: fireşte, alb-roşu-albastru, "culorile Hrvatska", la fel ca la mai toate echipele de croaţi.
Haţegan e student la Reşiţa, dar trăieşte aici, mîndrindu-se că vin 200 de oameni la fiecare meci şi mai mult de jumătate din sat la derby-urile cu Clocotici sau Rafnic: "E un început, dar toate echipele din zonă au fost aşa. Sîntem numai croaţi, ceea ce ne ajută mult, e cu adevărat echipa unei comunităţi. În sat nu există nici o altfel de distracţie. Nu vreau să exagerez, dar pentru noi chiar nu e nevoie de mai mult".
La Nermed, 8 familii au donat parcele de pămînt pentru terenul echipei de fotbal formate exclusiv din croaţi.
În satul izbitor de contrastant, în